20160524_mg_8322 20160524_mg_8319

Linnea Nedar vår projektledare har flyttat till Nya Zeeland föratt studera och efter att Martin Björklund skötte ruljansen under sommarperioden har Emmelie Arneng (Sisyfos) och Jens Johansson (U&We) tagit över som projektledare. Emmelie fokuserar på besök, samarbeten och att synliggöra projektet och Jens på att driva det tekniska projektet vidare.

I detta inlägg summerar Jens erfarenheterna från sommarens drift och planerna framåt. Vi vill ju vara så öppna som vi kan omkring processen och vilka utmaningar vi möter så att inte bara vi kan lära oss från projektet. Därför kommer vi öka frekvensen på vårt bloggande och hoppas ni tycker det är lika spännande som vi gör.

Hus utan sladd är ju ett projekt som Sisyfos gått in i för att driva utveckling, använda den senaste tekniken och få nya insikter i hur framtidens hus kan byggas. Devisen är ”svårt är kul”.  Vi satte också upp en tight tidplan för att verkligen få saker att hända. Under sommaren har huset fungerat bra. Vi har 68 solpaneler som ger ett stort överskott sommartid. Det vi sett är att vi trots detta ibland får svårt med energiförsörjningen. Orsakerna är framförallt tre. För det första så är batterikapaciteten i minsta laget. För det andra så drar den växelriktare som vi behöver för att driva vissa apparater väldigt mycket energi i egenanvändning. För det tredje så behöver varmvattenberedaren relativt mycket energi. Nu när sommaren går mot sitt slut blir vikten av att hålla nere energiförbrukning allt viktigare och är det vi har i fokus. Vi kommer därför öka på batterikapaciteten och vår leverantör Ferroamp jobbar på en lösning för det som vi hoppas kommer inom de närmaste veckorna.

När det gäller växelriktaren är problemet framförallt att den behövs till kylskåp och belysning som ju behöver vara igång många timmar per dygn. Varken kylskåp eller belysning drar särskilt mycket energi men det gör ju växelriktaren. Därför har vi beställt ett kylskåp som kan kopplas in på DC-nätet. Belysningen är förberedd för att kopplas in på DC och där jobbar Sven Ruin från Teroc på en lösning tillsammans med Ferroamp. När det gäller varmvattenberedaren så börjar vi fundera på om vi tänkt fel. Den tappar mer i temperatur än vad vi hoppats på, uppemot 5 grader på en natt. Varje grad kostar ca 0,8 kWh att få tillbaka. Samtidigt behöver vi inte så mycket varmvatten. Orbitals dusch drar bara ca 5 liter per dusch och kökskran och handfat drar väldigt lite. Därför undersöker vi om andra lösningar skulle kunna ersätta varmvattenberedaren.

Sammantaget hoppas vi få ner energianvändningen ordentligt. Sedan har vi ju det där med energitillförseln nu när solen börjar visa sig mindre och mindre. Men det får vi ta i ett senare inlägg.