Höstsolen visar sig äntligen efter några veckor och även om den är svag har den fortfarande en del kraft i sig. Annars har oktober varit en tuff månad med mulet och kyligt väder.

oktobersolipad

Vi väntar fortfarande på vår stirlingmotor som ska ge den extra energin under vinterhalvåret och hoppas att den kommer inom de närmaste dagarna. För att skydda batterierna har vi varit tvungna att ladda på utifrån, något som inte ska behövas när vi har vår stirlingmotor som genererar el med hjälp av pellets.

Mycket har hänt den senaste tiden och Sven Ruin från Teroc jobbar hårt för att implementera förbättringar som gör att vi får HUS att fungera som det är tänkt under vinterhalvåret. Effekten på duschen har justerats och testats tillsammans med leverantören Orbital. Alla taklampor och kylskåpet är numera DC vilket gör att växelström bara används vid matlagning, dusch mm men att växelriktaren under den största delen av tiden inte behövs. Sven jobbar också en hel del med mätningar och styrningen av HUS så att uppvärmningen optimeras. Något vi funderar mycket på är på vilket sätt vi ska använda vår ackumulatortank. Vi vill ju ta vara på spillvärme från stirlingmotorn men inte behöva värma vatten med el om det inte finns ett stort överskott. Detta är en del av den lärprocess vi går igenom.

Jens Johansson agerar från och med denna vecka testpilot och bor i HUS. På så sätt belastas huset mer regelbundet och vi kan utveckla funktioner utifrån de behov en mer permanent boende ser. Detta hindrar dock inte att man kan göra studiebesök. Intresset är stort, i lördags var en delegation från Brasilien här och nu i veckan kommer Stockholm Vatten på en visning. Hör av er till Emmelie om ni är intresserade av visning.