Belysning med likström

Belysningen är ett kapitel för sig och för den intresserade berättar Sven Ruin från Teroc med en hel del tekniska detaljer hur vi gjort.

belysning

När likström med några hundra volts spänning tidigare har diskuterats för hushåll, har man kunnat få höra att det stupar på brytningen av strömmen. Växelström, som ständigt byter riktning och har nollgenomgångar, är lättare att bryta. Med likström över en viss nivå måste man tänka speciellt på att inte ljusbågar ska kunna uppstå. Det kan därför bli dyrare med strömbrytare för likström. Därför tänkte vi berätta hur vi har löst belysningen i Hus Utan Sladd, vilket visar att likström idag är väldigt användbart.

Takbelysningen i Hus Utan Sladd drivs av likström, med en spänning på drygt 300 V DC. För det har vi bland annat köpt armaturer av typen STR9 MONO som går direkt på denna spänning, från GVA Lighting (gvalighting.com) med svenska återförsäljaren Rebel Light. En unik egenskap med detta ljussystem är att man kan sätta ihop armaturer till flera hundra meter långa lysande ”linjer”, på ett smidigt sätt. Den relativt höga spänningen gör att man inte behöver spänningsmata dem från så många punkter, vilket kan vara väldigt praktiskt exempelvis för konturbelysning på skyskrapor eller broar. Hus Utan Sladd är visserligen ingen skyskrapa, men vi tycker ändå det är intressant att visa att det finns CE-märkt belysning på marknaden som kan drivas direkt av likströmssystemet vi valt. Om du besöker Hus Utan Sladd, hittar du GVA-belysningen i garaget.

Inne i själva huset använder vi även mycket pendlad belysning och har då använt en annan teknik. Många av våra armaturer har vanlig E27-sockel, där vi satt i LED-lampor från Orlight för så kallad konstantström på 350 mA. Vi har även andra ljuskällor för konstantström. Dessa matas från drivdon av typen LCM-25DA respektive LCM-40DA, av märket Mean Well. Om man läser deras specifikationer noga, finner man att de kan drivas av antingen växelström eller likström i det spänningsintervall som vi använder, och ger en anpassad lägre spänning ut (beroende på exempelvis hur många konstantströmslampor man har seriekopplat).

Det fina är att all belysning som beskrivits ovan styrs elektroniskt, via ett gränssnitt som kallas DALI, vilket gör att strömbrytare inte behövs för att bryta någon likspänning när man stänger av en lampa. Istället använder vi de trådlösa och batterilösa ljusknapparna, som beskrevs i det föregående blogginlägget. De kommunicerar via EnOcean, som är en form av trådlös kommunikation, till den PLC som styr det mesta i huset (vi använder inte KNX, vilket av misstag stått i någon annan artikel om huset). PLCn styr i sin tur lamporna genom att skicka DALI-signaler till drivdonen för belysningen. TEROC  har integrerat lösningen, där PLCn även kommunicera med surfplattor och liknande, för att med en app bland annat kan styra belysningen.

Dessutom finns några andra mindre lampor i huset, t.ex. sänglampor, som drivs på annat sätt. Ett exempel är att vi i ett sovrum använder USB-lampor med ”svanhals” på båda sidor om dubbelsängen. USB-kontakterna är en välspridd standard för 5 V DC, som även om de bara kan överföra relativt låg effekt, ändå kan användas till förvånansvärt mycket.

led_1

1 kommentar

  1. Hej Jens!

    Vi på Energiföreningen väntar med spänning (!) att få se vad som fanns i lådan från Inresol.

    Soliga hälsningar!
    Gunnar

Kommentarsfunktionen är avstängd.